Boekenfront,  Nieuws

“De nazificatie van Maassluis”

Nieuw boek en lezing

Ivm. de Covid-19-crisis is deze lezing afgelast.

Onlangs verscheen in samenwerking met de Stichting Regionaal Geschiedkundig Onderzoek (SRGO) het nieuwe boek van Maarten van Buuren met als titel ‘De nazificatie van Maassluis’.

De Duitse bezetter wilde Nederland in 1940 zo snel mogelijk nazificeren. Maassluis bleek een perfecte proeftuin. Het nieuwe boek werpt licht op deze donkere periode in de geschiedenis van de eerste stad aan de Waterweg.

Van Buuren laat in zijn laatste werk een onthutsend beeld zien van de persoonlijke strijd om macht, invloed binnen het lokale bestuur en de lokale orde. Het ‘fluitjesincident’ in mei 1941 fungeerde hiervoor als de belangrijkste katalysator. Het was een kwajongensstreek maar met grote gevolgen, zowel voor de groep jongens, de stad Maassluis en haar inwoners. Het leidde tot een groeiende invloed van de bezettende macht op de positie van de burgemeester en het politieapparaat in de eerste stad aan de Waterweg.

Gedetailleerd, maar tegelijk boeiend, doet Van Buuren het gehele verhaal minutieus uit de doeken. Hij gaat daarbij uitgebreid de gangen na van alle betrokken personen en de auteur brengt pijnlijk scherp in beeld welke ellende zij veroorzaakten. Daarin speelden ook foute Nederlanders een belangrijke rol, wat ten koste ging van de levens van vele landgenoten.

Het boek ‘De nazificatie van Maassluis’ van Maarten van Buuren is vanaf nu bij ons te koop.

Op zaterdag 21 maart om 14.30 uur houdt de bekende oud-inwoner van Maassluis een lezing en signeersessie in Boekhandel Het Keizerrijk aan de Noordvliet 27 in Maassluis.

Wanneer u de lezing wilt bijwonen, dan kunt u contact opnemen met de boekwinkel via info@hetkeizerrijk.nl of telefonisch via 010-5923298. Indien u ‘De nazificatie van Maassluis’ door de auteur wil laten signeren, dan bent u welkom na de lezing, tussen 16.00 – 17.00 uur. Het aantal plaatsen voor de lezing is beperkt.

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met SRGO Maasland.